ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Από τους αιρετούς της « ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ » :

 

Χρήστο Φιρτινίδη, τακτικό αιρετό στο ΠΥΣΔΕ Κυκλάδων (τηλ. 2286022272, 6974488454)

 

Νίκο Τζιμόπουλο, αναπληρωματικό αιρετό στο ΠΥΣΔΕ Κυκλάδων (τηλ. 2281079396, 6979776923)

 

Γιώργο Σκιάφο, αναπληρωματικό αιρετό στο ΑΠΥΣΔΕ Νοτίου Αιγαίου (τηλ. 2281087222, 6977273330)

 

Αύγουστος 2007

 

  

   Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

    Καλώς όρισες στην εκπαιδευτική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων και σου ευχόμαστε καλή δύναμη στο διδακτικό σου έργο, σε ένα νομό δύσκολο και με πολλές ιδιαιτερότητες, με στόχο πάντα τη βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου.

    Μια μικρή συμβολή, ελπίζουμε, στην ενημέρωση σου και ιδιαίτερα αν έρχεσαι για πρώτη φορά στο νομό Κυκλάδων είναι οι παρακάτω πληροφορίες. Και κατά πρώτον να σε ενημερώσουμε ότι στο νομό μας λειτουργούν τέσσερις ΕΛΜΕ :

1)  Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο και επίσης τα νησιά Τήνο, Μύκονο, Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο και Μήλο.

2)  ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου.

3)  ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας με έδρα τη Θήρα και επίσης τα νησιά Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο και Ανάφη.

4)  ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων με έδρα τη Νάξο και επίσης τα νησιά Αμοργό, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα.

 

-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ-

 

1. Επίσημος τίτλος σπουδών

2. Πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α (μόνο για άνδρες)

3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.7  )

4.Βεβαίωση εντοπιότητας (αν υπάρχει ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.9)

5.Βεβαίωση συνυπηρέτησης (αν υπάρχει ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.5,6  )

6.Πιστοποιητικό Α/θμιας Υγ. Επιτροπής

7.Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (ΠΔ 50/96 άρθρ.16     παρ.3,4  )

8.Φωτοαντίγραφο ταυτότητας θεωρημένο 

9. Δήλωση περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλου ( έντυπη άρθρο 28 ν. 2683/99)

                                         

-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-

               

Α)  ν.2817/2000 αρθ.8 §9 (ΦΕΚ.78 Α/14.03.2000)

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται στις περιοχές μετάθεσης, τίθενται στη διάθεση των οικείων περιφερειακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου σε κενές θέσεις  σχολείων της περιοχής και οριστικά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, συγκρινόμενοι με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται οριστικά , ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου, σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης, τα οποία δεν είχαν περιλάβει στις προτιμήσεις τους, έχουν δικαίωμα  υποβολής  αίτησης από το επόμενο σχολικό έτος για βελτίωση της τοποθέτησης τους για σχολεία της ίδιας  ή άλλης περιοχής μετάθεσης μόνο του ίδιου νομού και συγκρίνονται με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς.

 

Β)  ΠΔ.144/97 αρθ.2(ΦΕΚ.127 Α/20.6.97) 

1.Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε σχολικές μονάδες της περιοχής διορισμού με απόφαση των προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (ν.2817/2000 αρθ.8 §9). Για το σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων ανακοινώνουν τις κενές θέσεις των σχολείων και καλούν τους νεοδιορισθέντες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προσωρινής τοποθέτησης σε ένα  ή περισσότερα σχολεία της περιοχής διορισμού .

2.Σε περίπτωση που οι ίδιες θέσεις ζητούνται από περισσότερους υποψήφιους προτιμώνται κατά σειρά  όσοι έχουν τις περισσότερες μονάδες τοποθέτησης από οικογενειακούς λόγους [Μονάδες: συζύγου:4, Αου  παιδιού:4, Βου παιδιού:4, Γου παιδιού:6 και 7 για κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.7  )] , συνυπηρέτησης [Μονάδες :4  (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.5,6  ) ]  και εντοπιότητας [Μονάδες :2 (εφόσον ζητούν τοποθέτηση σε σχολική μονάδα Δήμου η κοινότητας που είναι δημότες. ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.9)]  , όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν για  τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπ/κών.

3.Οι ανωτέρω εκπ/κοί τοποθετούνται οριστικά σύμφωνα με την διαδικασία των μεταθέσεων μέσα στην ίδια περιοχή και τις διατάξεις του ν.2817/2000 αρθ.8 §9  .

                    

Γ)  Δ2/22006/25.08.99

Σε περίπτωση ισοβαθμίας  κατά τις προσωρινές τοποθετήσεις προηγούνται οι   εκπ/κοί που υπερέχουν κατά κριτήριο αν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:

α) στη συνυπηρέτηση β) στην εντοπιότητα γ) στους οικογενειακούς λόγους

δ) στη συνολική υπηρεσία [Μονάδες:2 για κάθε έτος υπηρεσίας (ΠΔ 50/96 άρθρ.16   παρ.3,4  )]

ε) στις δυσμενείς συνθήκες σχολείων όπου υπηρέτησαν[κάθε σχολείο έχει τις δικές του μονάδες (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.8  ) ]

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι διοριζόμενοι θα καλύψουν καταρχήν λειτουργικές ανάγκες στο σχολείο των περιοχών διορισμού τους, μπορεί όμως να διατεθούν και σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ιδίου ΠΥΣΔΕ για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16Γ §1,2 του ν.1566/85 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν.2817/2000 αρθ.8 §9 (ΦΕΚ.78 Α/14.03.2000) και του  ΠΔ.144/97 αρθ.2(ΦΕΚ.127 Α/20.6.97) και  με τη διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις αυτές.

Σημείωση: Το αρθ.16Γ § 1,2 του ν.1566/85 αναφέρεται στη δυνατότητα του Προϊσταμένου της Δ/νσης  να αποσπά για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο του ίδιου νομού μέχρι δύο μήνες . Η  απόσπαση αυτή μπορεί να παραταθεί  ως τη λήξη του διδακτικού έτους μετά από πρόταση του ΠΥΣΔΕ .

 

            

-ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΜΕΤΑΘΕΣΗ-

 

Π.Δ 50/04.03.96(ΦΕΚ 45 Β/08.03.96) [Όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα :Π.Δ 100/97(ΦΕΚ 94 Α/22.0597), Π.Δ  39/98 (ΦΕΚ 43 Α/09.03.98) (Μόνο τα σημεία που αφορούν άμεσα τους νεοδιόριστους)]

 

Άρθρο 6 Αιτήσεις-Προθεσμίες

2.Οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπ/κούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους.

5. Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και δηλώσεων κατά τις διατάξεις αυτού του Π.Δ είναι ανατρεπτικές.

Άρθρο 8 Γενικές προϋποθέσεις μετάθεσης

1.Για τη μετάθεση εκπ/κών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.

2.Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης.

3.Για τους εκπ/κούς που διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο ως ημερομηνία διορισμού λογίζεται η 1η Σεπτεμβρίου.

 

Άρθρο 16 Κριτήρια για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις.

3. Ως συνολική υπηρεσία λαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στα σχολεία ή σχολές της δημόσιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας .

        Ως χρόνος πραγματικής εκπ/κής υπηρεσίας  για κάθε εκπ/κό θεωρείται:

α) ο συνολικός χρόνος από τη ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

β) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, η υπηρεσία σε ξένα σχολεία στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων καθώς και η υπηρεσία σε Ελληνικά σχολεία της Κύπρου εφόσον σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη κατά τις κείμενες διατάξεις .

γ) Ο χρόνος που οι εκπ/κοί υπηρέτησαν  στη δημόσια ή ιδιωτική  Α/θμια  ή  Β/θμια εκπ/ση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

δ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας που προσφέρθηκε στο δημόσιο με ωριαία αντιμισθία. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται με κλάσμα που έχει αριθμητή  τις προσφερθείσες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας που ισχύει κατά το χρόνο υπολογισμού των μονάδων μετάθεσης για τους νεοδιόριστους εκπ/κούς της αντίστοιχης βαθμίδας εκπ/σης.

ε) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπ/σης  της ημεδαπής, εφόσον αυτός λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.

4.Ο συνολικός χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των εκπ/κών εκφράζεται σε έτη και μήνες . Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των δεκαπέντε ημερών, υπολογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη. Όπου κατά τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης ως συνολική υπηρεσία  προκύπτει αριθμός με δεκαδικό μέρος διατηρούνται μόνο τα δύο πρώτα δεκαδικά ψηφία του. Οι μονάδες μετάθεσης από τη συνολική υπηρεσία προσδιορίζονται με συντελεστή δύο (2) για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

5. Μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση λαμβάνουν οι εκπ/κοι που ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη εφόσον ο/η σύζυγος εργάζεται ή υπηρετεί στην περιοχή αυτή. Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται και για μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής, ή τις τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα σχολεία, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας όπου ζητείται η μετάθεση ή η τοποθέτηση. Οι εκπ/κοί των παραπάνω περιπτώσεων λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση.

6. Για την απόδειξη του τόπου και  της φύσης της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) προκειμένου περί υπαλλήλων του δημοσίου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα… ή άμισθων δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών βεβαίωση της υπηρεσίας του, από την οποία προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος υπηρετεί οργανικά και όχι με απόσπαση στο συγκεκριμένο τόπο.

β) προκειμένου περί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή ελευθέρων επαγγελματιών, βεβαίωση του ασφαλιστικού του φορέα (ΙΚΑ,ΤΕΒΕ, ΟΓΑ,κτλ) από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος εργάζεται στον τόπο που ζητείται η μετάθεση τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και είναι ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

7. Οι μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους υπολογίζονται ως εξής:

α) οι έγγαμοι εκπ/κοι λαμβάνουν τέσσερις(4) μονάδες μετάθεσης. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι σε χηρεία, διαζευγμένοι, σε διάσταση ή άγαμοι γονείς εκπ/κοι στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια αγάμων ανηλίκων ή σπουδαζόντων παιδιών(φυσικών, θετών, ή αναγνωρισμένων).

β) οι εκπ/κοι που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά(φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα) λαμβάνουν τέσσερις(4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις(4) για το δεύτερο, έξι(6) για το τρίτο και επτά(7)μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ανήλικα θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και ως σπουδάζοντα όσα φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.

8) Οι εκπ/κοι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης λαμβάνουν μονάδες μετάθεσης ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης στην έδρα λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν. Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση τα εξής:

α) οι σχολικές μονάδες της Β/θμιας εκπ/σης κατατάσσονται σε δώδεκα(12) κατηγορίες: Α,Β,Γ,Δ,Ε,Στ,Ζ,Η,Θ,Ι,ΙΑ και ΙΒ και παίρνουν αντίστοιχο αριθμό μονάδων μετάθεσης 1,2,3,4,..

γ) οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα και την κατηγορία στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα.

δ)ο χρόνος υπηρεσία εκφράζεται σε έτη και μήνες. Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των 15 ημερών υπολογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση παραλείπεται.

9) Μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα λαμβάνουν οι εκπ/κοι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης όταν ζητούν μετάθεση από μια περιοχή σε άλλη περιοχή εφόσον είναι δημότες Δήμου ή Κοινότητας της περιοχής αυτής από διετίας τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετάθεσης. Οι μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα υπολογίζονται και όταν οι εκπ/κοί ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση μέσα στην ίδια περιοχή, εφόσον είναι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας όπου λειτουργούν τα σχολεία, στα οποία επιθυμούν να μετατεθούν ή τοποθετηθούν. Οι εκπ/κοι των παραπάνω περιπτώσεων λαμβάνουν δυο(2) μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα. Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπ/κός είναι δημότης του δήμου ή της κοινότητας από διετίας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΟΔΗΓΙΕΣ

Πλαίσιο κειμένου:  

 

Πλαίσιο κειμένου:  

 

    Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο νεοδιόριστος δεν τοποθετείται σε οργανική θέση τον Σεπτέμβριο του 2005. Τοποθετείται προσωρινά σε ένα ή περισσότερα σχολεία όπου και θα διδάσκει. Η οριστική τοποθέτηση του νεοδιόριστου σε οργανική θέση γίνεται με τη διαδικασία των μεταθέσεων που αρχίζει τον μήνα Νοέμβριο με την κατάθεση των αιτήσεων και λήγει περίπου τον Μάιο. Τίποτα δεν σου εξασφαλίζει ότι στο σχολείο που θα τοποθετηθείς προσωρινά θα τοποθετηθείς και οριστικά του χρόνου. Το αντίθετο μάλιστα είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Γι αυτό πρέπει το  Νοέμβριο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ (είτε επιθυμείς να παραμείνεις στην περιοχή που διορίστηκες είτε επιθυμείς να μετατεθείς σε άλλη περιοχή) να συμπληρώσεις το έντυπο της μετάθεσης γράφοντας στο πάνω μέρος του με κόκκινα κεφαλαία γράμματα «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ». Όποιος δεν συμπληρώσει το έντυπο της μετάθεσης τον Νοέμβριο (δεν δηλώνονται σχολεία μόνο περιοχές μετάθεσης) τοποθετείται υποχρεωτικά από το ΠΥΣΔΕ στα κενά που μένουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων τοποθετήσεων.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το Υπουργείο να καθυστερεί να στέλνει τα έντυπα και τις οδηγίες για τις μεταθέσεις γι αυτό ψάξε στο αρχείο του σχολείου σου στο φάκελο Φ.11.2 και βρες την εγκύκλιο των μεταθέσεων του 2004 με Α.Π: Δ2/ 130038 / 16-11-2004 (!!!) του τμήματος Γ του ΥΠΕΠΘ να ενημερωθείς για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ώστε να είσαι έτοιμος και να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή.

Πρόταση: Αν δεν έχεις σοβαρούς οικογενειακούς ή άλλους προσωπικούς λόγους προτίμησε προσωρινή τοποθέτηση σε σχολείο με πολλά μόρια. Τα μόρια αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην οριστική τοποθέτηση σου ή τη μετάθεση σου.

« Ένα σχολείο με 8 μόρια το χρόνο=2 παιδιά »

 

     Συναδέλφισσα, συνάδελφε νεοδιόριστε μην παραλείψεις:

 

Πλαίσιο κειμένου:  
 πριν συμπληρώσεις την αίτηση για τοποθέτηση να κουβεντιάσεις με τους συναδέλφους σου της ίδιας ειδικότητας που διοριστήκατε μαζί. Ένα σχολείο που επιλέγεις μπορεί σε εσένα να μην είναι τόσο αναγκαίο όσο στο συνάδελφο σου. Είναι καλό να ξεκινήσεις με συνεννόηση και συναδελφικότητα.

   όταν παρουσιασθείς στον Δ/ντή του σχολείου σου να κάνεις πράξη ανάληψης υπηρεσίας και να πάρεις μερικά αντίγραφα.

  να κάνεις αίτηση μετάθεσης-οριστικής τοποθέτησης το Νοέμβριο

  να ενημερώνεσαι από τις εγκυκλίους που έρχονται στο Σχολείο σου.

  να ανοίξεις ένα Ατομικό Φάκελο στο σπίτι σου όπου θα τοποθετείς οποιοδήποτε έγγραφο σε αφορά (προϋπηρεσίες, διοριστήριο, πράξεις ανάληψης υπηρεσίας από τα σχολεία που θα περάσεις, χορήγηση ΜΚ κ.λ.π).

 

 

-ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-

 

(Υπαλληλικός Κώδικας ν.2683/99 άρθρο 40)

 

 

       Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του ΠΥΣΔΕ.

 Οι δόκιμοι υπάλληλοι παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα εισαγωγικής εκπ/σης .

 Μέσα σε τρεις μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας το ΠΥΣΔΕ υποχρεούται να αποφασίσει αν ο δόκιμος υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση. Για το σκοπό αυτό συνεκτιμά τα προσόντα του υπάλληλου όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού μητρώου.

Ο υπάλληλος που κρίνεται κατάλληλος για μονιμοποίηση μονιμοποιείται.

Ο υπάλληλος που κρίνεται ακατάλληλος απολύεται.

Σχόλιο  Το Φεβρουάριο του 2002 ψηφίσθηκε στη Βουλή ο ν.2986/2002 για την οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπ/κών. Με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου στήθηκε ο μηχανισμός διοικητικού ελέγχου, χειραγώγησης και συμμόρφωσης των εκπ/κών. Ο μηχανισμός της αξιολόγησης είναι έτοιμος, με μόνη εκκρεμότητα την Υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τυπικές διαδικασίες αξιολόγησης και αυτή όμως είναι στα έτοιμη στα συρτάρια του Υπουργείου. Ο πρώτος στόχος της «αξιολόγησης» είναι οι νεοδιόριστοι εκπ/κοί. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νόμου διαβάζουμε: « Η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπ/κούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, με προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

α) των εκπαιδευτικών για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,…»

Είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος μας το Σεπτέμβριο.

 

 

-ΑΔΕΙΕΣ-

 

(ν.2683/1999 άρθρα 48-60)

 

 

        Εκτός από τις διακοπές ο εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα και για άλλες άδειες. Οι κυριότερες είναι:

Κανονική άδεια με αποδοχές μέχρι 10 εργάσιμες μέρες κατ’ έτος «εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης». (άρθρο 48 παρ3).

Ειδικές άδειες με αποδοχές (άρθρο 50): Για γάμο 5 εργάσιμες μέρες. Σε περίπτωση θανάτου συγγενούς έως και Βου βαθμού 3 εργάσιμες μέρες. Από 1-3 μέρες για εκλογές ή συμμετοχή σε δίκη. Υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν τέκνα που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας έως 22 μέρες το χρόνο.

Άδειες χωρίς αποδοχές (άρθρο 51): Μέχρι 1 μήνα το έτος αν οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους (π.χ για ανατροφή παιδιού μέχρι 6 ετών) χορηγείται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, άδεια συνολικής διάρκειας μέχρι 2 ετών.

 Άδεια Μητρότητας με πλήρεις αποδοχές (άρθρο 51): 2 μήνες πριν και 3 μετά τον τοκετό. Σε κυοφορούσες που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές.

Σε υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο 3 μήνες εντός του πρώτου εξαμήνου περαίωσης της υιοθεσίας και εφόσον το τέκνο είναι μέχρι 6 ετών.

Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις (άρθρο 53):

Άδεια ανατροφής 9 μήνες για μητέρες μετά από την 3μηνη άδεια της λοχείας ή εναλλακτικά μείωση ωραρίου.

Οι υπηρεσίες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους που φοιτούν στην Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση.

Αναρρωτικές άδειες (άρθρα 54,55, 56)

Υπάλληλος που έχει συμπληρώσει 3ετή υπηρεσία δικαιούται, αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει την προηγούμενη πενταετία.

Υπάλληλος με υπηρεσία λιγότερη από 3 έτη δικαιούται, αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα τα έτη υπηρεσίας, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει μέχρι τότε.

Υπάλληλοι που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα δικαιούνται διπλάσιες άδειες από τις προηγούμενες.   

 Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται: α) με υπεύθυνη δήλωση ή γνωμάτευση γιατρού έως 2 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 4 μέρες κατ’ έτος. β) με γνωμάτευση γιατρού έως 3 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 6 μέρες κατ’ έτος. γ) με γνωμάτευση διευθυντή κλινικής δημοσίου 5 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 10 μέρες κατ’ έτος.

Το σύνολο των παραπάνω βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών (α), (β) και (γ) δεν μπορεί να υπερβεί τις 10 μέρες το έτος.

Άδεια πέραν των 10 ημερών κατ’ έτος χορηγείται μετά από γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής με εξαίρεση αν χορηγείται βάσει κοινής γνωμάτευσης διευθυντή κλινικής δημοσίου και ενός γιατρού του ίδιου νοσοκομείου.

Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης (άρθρο 58)

Για  μεταπτυχιακό μέχρι 3 έτη. Για διδακτορικό μέχρι 4 έτη. Η συνολική άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης καθ’ όλη την διάρκεια υπηρεσίας του υπαλλήλου δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 έτη. Προσοχή: Άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης πέραν των 3 ετών δεν είναι συντάξιμη (ΠΔ 166/2000 ΦΕΚ /τ.Α/153/3-7-200).

Άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους (άρθρο 59)

Άδειες μικρής διάρκειας με αποδοχές δίνονται για: Συμμετοχή σε διαγωνισμό για λήψη υποτροφίας ή εισαγωγή στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή για επιλογή σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών. Για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό αν η συμμετοχή κρίνεται αναγκαία για την υπηρεσία.

Άδειες εξετάσεων (άρθρο 60)

Σε μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, μεταπτυχιακούς χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές μέχρι 20 μέρες κατ’ έτος.

  

         

-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ-

 

(ν.3205/03 ΦΕΚ τ.Α αρ. 297)

 

Μισθολογικό κλιμάκιο (άρθρο 5)

1.Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, από κατώτερο σε ανώτερο ΜΚ ,απαιτείται υπηρεσία ως εξής:

α) Για την απονομή του αμέσως επόμενου μετά το εισαγωγικό ΜΚ υπηρεσία ενός (1) έτους στο εισαγωγικό ΜΚ.

β) Για την απονομή όλων των επόμενων ΜΚ, υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε ΜΚ. (δηλ. ΜΚ παίρνουμε τα μονά έτη υπηρεσίας 1ο, 3ο, …33ο)

2. Για την, κατά την προηγούμενη παράγραφο, μισθολογική εξέλιξη λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που ορίζεται στο άρθρο 15 του νόμου αυτού. 

Προϋπηρεσία ( άρθρο 15)

 Για τη χορήγηση ΜΚ λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία-δεν είναι πάντα ίδια με τη συνολική εκπαιδευτική –που έχει προσφερθεί :

α) Στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

             (…ακολουθούν ειδικές περιπτώσεις .…)

ζ) Των εκπ/κών σε σχολεία της Κύπρου και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης καθώς και η προϋπηρεσία σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωση: Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας και η χορήγηση ΜΚ αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης των βεβαιώσεων προϋπηρεσίας στη Δ/νση ή το Γραφείο που υπάγεται το σχολείο σου.

 

Επίδομα Μεταπτυχιακών Σπουδών (άρθρο 8 § 1)

α. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος (75 ευρώ).

β. Στους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας φοίτησης (45 ευρώ).

Σημείωση: Το επίδομα αυτό καταβάλλεται αν το περιεχόμενο των  μεταπτυχιακών σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου. Η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση της συνάφειας (δηλ. τη Δ/νση ή το Γραφείο που υπάγεται το σχολείο σου).

 

Οικογενειακή παροχή (Άρθρο 11)

Γάμου   35 ευρώ (σύνολο  35 ευρώ)

1ο παιδί 18 ευρώ (σύνολο  53 ευρώ)

2ο παιδί 18 ευρώ (σύνολο  71 ευρώ)

3ο παιδί 47 ευρώ (σύνολο 118 ευρώ)

4ο παιδί 47 ευρώ (σύνολο 165 ευρώ)

5ο παιδί 73 ευρώ (σύνολο 238 ευρώ)

6ο παιδί 73 ευρώ (σύνολο 311 ευρώ)

Σημείωση 1: Το επίδομα για κάθε παιδί καταβάλλεται μέχρι την 31-12 του έτους που συμπληρώνει το 18ο  έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος αν φοιτά σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Για παιδί που φοιτά σε ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση ή  Ι.Ε.Κ το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους και σύμφωνα με το οργανισμό κάθε σχολής και σε καμιά περίπτωση πέραν του 24ου έτους.    

Σημείωση 2: Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται με την κατάθεση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης στον Δ/ντή του σχολείου.

 

 

-ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ-

 

Αμέσως μετά την ορκωμοσία η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης ζητά από τον ΟΠΑΔ Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) για κάθε νεοδιόριστο. Οι ΑΜ έρχονται σχετικά σύντομα.

Τα βασικά δικαιολογητικά είναι:

α) Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας ή Διοριστήριο (να αναφέρεται το ΦΕΚ διορισμού ).

β) Βεβαίωση διαγραφής από προηγούμενο ταμείο.

γ) Δύο φωτογραφίες.

Αν ασφαλίζεται και προστατευόμενα μέλη χρειάζεστε επιπλέον:

α) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.         

β) Βεβαίωση διαγραφής από προηγούμενο ταμείο.

γ) Μια φωτογραφία για κάθε μέλος.

 

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

 

http://www.olme.gr        ΟΛΜΕ

http://www.alfavita.gr   Εκπαιδευτική Πύλη

http://www.edra.gr        Εκπαιδευτική Πύλη

http://www.epyna.gr      Εκπαιδευτική Πύλη Νοτίου Αιγαίου

http://www.ypepth.gr    Υπουργείο Παιδείας

 

«Αυτόνομη Κυκλαδική Συνεργασία»