Πίσω

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 33 11 338 - 32 27 382                                                        Αθήνα, 16/01/04

www.olme.gr                                                                                        Α.Π: 552

e-mail:olme@otenet.gr                                                                                                             

 

ΠΡΟΣ:

ü      τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη

ü      τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών  κ. Ν. Φαρμάκη

ü      τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα

ü      τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρ. Σπυρόπουλο

ü      τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Π.Ευθυμίου

ü      τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ν. Γκεσούλη

ü      τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων

 

 

Κοιν.: ΜΜΕ, ΕΛΜΕ

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες/-οι Βουλευτές,

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης στη Βουλή του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντίστοιχα), επανέρχεται με μια σειρά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των καθηγητών, απαιτώντας την ικανοποίησή τους, με την πεποίθηση πως είναι και ώριμα και δίκαια.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να συμπεριληφθούν στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο οι παρακάτω ρυθμίσεις:

 

  1. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, με υλοποίηση των ρεαλιστικών προτάσεων της ομοσπονδίας μας. (Επισυνάπτουμε σχετικό υπόμνημα-τροπολογία).
  2. Κατάργηση της διάταξης (ν. 3149/03 αρ. 13 παρ.20 εδ. α΄) που απαγορεύει τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ζητάμε να καταργηθεί αυτή η διάταξη, γιατί περιορίζει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών ως εργαζομένων να επιλέγουν το χρόνο της παραίτησής τους από την υπηρεσία.
  3. Η στρατιωτική θητεία να αναγνωρίζεται αυτοδίκαια (χωρίς εξαγορά) ως χρόνος υπηρεσίας για την κύρια σύνταξη και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά τις 31-12-1997. Να καταργηθεί η σχετική διάταξη του νόμου. 
  4. Να επιστραφούν οι κρατήσεις για το επίδομα των 176 ευρώ, για το 2003, αλλά και αυτές που έγιναν μέσα στο 2004, αφού και δεν αποδίδουν επιπλέον ποσά στη χορηγούμενη σύνταξη και είναι παράνομες με τον τρόπο που έγιναν στους εκπαιδευτικούς στους οποίους δεν καταβλήθηκε το ποσό των 176 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν λάβει το επίδομα αυτό, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις κυβερνητικών εκπροσώπων. Οι κρατήσεις για τους εκπαιδευτικούς, έγιναν στο κίνητρο απόδοσης, στο οποίο σύμφωνα με τον ν. 2470/97 και τον ν.3205/03 δεν γίνονται ασφαλιστικές κρατήσεις. (Επισυνάπτουμε σχετικό αναλυτικό υπόμνημα). Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε να απαλειφθεί η παρ.17 του άρθρου 2 του νομοσχεδίου «Αναπροσαρμογή συντάξεων του Δημοσίου  και άλλες διατάξεις», με την οποία επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση των παράνομων αυτών κρατήσεων.
  5. Να απαλειφθεί η παρ. 5  του άρθρου 17 του νομοσχεδίου «Ρύθμιση κανόνων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που καθιερώνει νέα κράτηση 2 % στις πάσης φύσεως αμοιβές των ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) πέραν των προβλεπόμενων,  χωρίς να προβλέπεται αντίστοιχη αύξηση της επικουρικής σύνταξης από την αυξημένη κράτηση. Να σημειώσουμε ότι το "αυτοδιοικούμενο" ΤΕΑΔΥ δεν έχει ερωτηθεί για τη σχετική ρύθμιση και δεν έχει εκφράσει γνώμη γι' αυτή παρά την πρόταση  που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων. Έτσι το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη λογική του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" προχωράει χωρίς διάλογο και αιτιολόγηση σε νέο χαράτσι.
  6. Να επιστραφούν οι αναδρομικές κρατήσεις του ΙΚΑ από το δώρο Χριστουγένων σε ποσό 176 ευρώ που έγιναν στους αναπληρωτές καθηγητές. Οι κρατήσεις αυτές είναι άδικες και παράνομες. Δεν προβλέπονται από καμιά διάταξη νόμου και στέρησαν από τους αναπληρωτές καθηγητές το σύνολο σχεδόν του δώρου τους. Καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα, με το αίτημα να ανακληθεί η σχετική παράνομη και παράλογη εγκύκλιος του ΙΚΑ και να επιστραφούν οι κρατήσεις.
  7. Να δοθεί νέα παράταση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στο ΤΠΔΥ με τους όρους που ισχύουν στο ταμείο αυτό.

 

 

Πίσω