Πίσω

Ο.Λ.Μ.Ε.                     

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255                                            Αθήνα, 22/07/2002     

FAX: 210 32 27 382                                                                Α.Π.:    52                                                                                                       

ΠΡΟΣ:

-τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

                                                   -τα ΜΜΕ

 

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΑΣ

                                                                                                   

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης του κατ’ ευφημισμόν νέου μισθολόγιου των Δημόσιων Υπαλλήλων δικαιολογημένα δημιούργησε αισθήματα οργής και αγανάκτησης σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό σχέδιο δεν οδηγεί στην εφαρμογή νέου μισθολόγιου.

Συγκεκριμένα:

Ø      Διατηρείται και αναπαράγεται η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού το ποσοστό αύξησης που δίνεται με τις νέες ρυθμίσεις δεν καλύπτει  ούτε τη μείωση που θα έχουν οι αποδοχές μας τη διετία 2003-2004 από την άνοδο του πληθωρισμού, που θα ξεπεράσει το 7%. Μεγαλύτερη μείωση θα υπάρξει στις συντάξιμες αποδοχές, οι οποίες θα έχουν μικρότερη αύξηση  και από αυτή που θα είχαν  στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής. Ας σημειώσουμε εδώ ότι για τους εκπαιδευτικούς οι «αυξήσεις» θα είναι ποσοστιαία πολύ μικρότερες: από 3 % ως 5,2 % στις μικτές και από 1,4 % ως 5,4 % στις καθαρές αποδοχές.

Ø      Διατηρούνται εκτός βασικών μισθών τα γενικά και ειδικά επιδόματα καθώς και οι ειδικοί λογαριασμοί φαλκιδεύοντας τα επίπεδα μισθών και συντάξεων, και σήμερα αλλά και μελλοντικά.

Ø      Η τριχοτόμηση των αποδοχών σε βασικό μισθό, κίνητρο απόδοσης και επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης στην πραγματικότητα συμπιέζει το βασικό μισθό,  οδηγεί σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών και υπονομεύει τα ασφαλιστικά  δικαιώματα μέσα και από τις μισθολογικές ρυθμίσεις. Η διατήρηση του κινήτρου απόδοσης ανοίγει το δρόμο για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, την εξατομίκευση και διάλυση κάθε έννοιας συλλογικότητας στη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση.

Ø      Στα πλαίσια των παραπάνω κυβερνητικών επιλογών αναδεικνύεται σε σκάνδαλο η μη χορήγηση του ποσού των 176 ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Και ενώ το ποσό των 176 ευρώ δεν έχει καταβληθεί, ωστόσο από 1-1-2003 γίνονται επί του ποσού αυτού κρατήσεις για τη σύνταξη.

 

 

 

 

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του στις 13/6/2003, μεταξύ άλλων:

«Η ΟΛΜΕ είχε προειδοποιήσει τους καθηγητές,  ήδη από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, για την επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους και τη χρηματοδότηση με αυτό τον τρόπο του ασφαλιστικού συστήματος από τους ίδιους τους ασφαλισμένους για τα επόμενα χρόνια…

Οι καθηγητές, λοιπόν, όχι μόνο  δεν παίρνουν το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ, αλλά και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του κινήτρου απόδοσης. Θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη, αν δεν ευχαριστούσαμε γι’ αυτό την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου! 

Αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο των καθηγητών, στο πλαίσιο της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας.

Απαιτείται τώρα η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών των καθηγητών κατά 25%. Σε κάθε περίπτωση, διεκδικούμε τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ, που δόθηκε στις περισσότερες κατηγορίες Δημόσιων Υπαλλήλων…»

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, αρνείται να δώσει πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη σ’ αυτό το θέατρο παραλόγου και καλεί όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ο κλάδος μας μέσα από συλλογικές διαδικασίες διατύπωσε με σαφήνεια τα αιτήματά του.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·              Ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές μας (25%).

·              Κατοχύρωση δικαιώματος ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων εφ’ όλης της ύλης για τους καθηγητές.

·              Η σχέση των εισαγωγικών προς τις καταληκτικές αποδοχές να διαμορφωθεί στο 1 : 2,5.

·              Ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς.

·              Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μη σύνδεση του μισθού με την απόδοση- αξιολόγηση.

·              Ουσιαστικές αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα, στην αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση των καθηγητών, στην αμοιβή για την ενισχυτική διδασκαλία και σε όλες τις αμοιβές που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

·              Άμεση καταβολή του συνόλου των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

·              Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

·              Χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ, που δόθηκε στις περισσότερες κατηγορίες Δημόσιων Υπαλλήλων, αναδρομικά από 1/1/2002 και στους καθηγητές, ως στοιχειώδες μέτρο στην κατεύθυνση της άρσης της αδικίας που συνεχίζεται σε βάρος τους.

·              Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

·              Η κύρια σύνταξη να υπολογίζεται στο 80% του συνόλου των αποδοχών κατά το μήνα αποχώρησης του εκπαιδευτικού.

·              Αναγνώριση ως συντάξιμων 5 χρόνων σπουδών των καθηγητών.

·              Πλήρη ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επισημαίνει τις ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία αποδέχτηκε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και καλλιέργησε το μύθο για την προώθηση  ενός δίκαιου μισθολογίου με ουσιαστικές αυξήσεις. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψει την κρίσιμη αυτή στιγμή την αδιέξοδη τακτική της, να απορρίψει τις κυβερνητικές προτάσεις  και να αγωνιστεί για μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει ουσιαστικά τους μισθούς και τις συντάξεις των Δημόσιων Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο της αγωνιστικής απάντησης του κλάδου μας, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προγραμματίζει κύκλο ενημερωτικών συγκεντρώσεων του κλάδου και περιφερειακών συσκέψεων των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ κατά το 1ο και το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, και Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα το 3ο δεκαήμερο του ίδιου μήνα.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, οι καθηγητές το επόμενο διάστημα θα απαιτήσουν αγωνιστικά την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους. Αυτή η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν είναι αποδεκτή.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι, αν δεν επιλυθούν τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών, ο Σεπτέμβρης θα βρει τους καθηγητές σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να επιβάλει το αυτονόητο:

ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ.

 

                        

 

Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Αντωνάκος Αντώνης                                            Καλομοίρης Γρηγόρης                 

Πίσω