Πίσω

       Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 010 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 010 33 11 338 – 32 27 382                                Αθήνα, 20/6/02

                                                                                    Α.Π.:799

 

                                                                                    ΠΡΟΣ: τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

 

                                                                                    ΚΟΙΝ.: M.M.E.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι – ισσες,

 

Σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό καθεστώς των εκπαιδευτικών (επισυνάπτονται τα κείμενα) και με αφορμή σχετικά διευκρινιστικά ερωτήματα συναδέλφων, παρατηρούμε τα εξής:

α. Παρέχεται η δυνατότητα έως και 5 πλασματικών ετών σε όσους εκπαιδευτικούς εξέρχονται υποχρεωτικά από την υπηρεσία, επειδή συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη

β. Καταβάλλεται η σύνταξη, με 30/35, σε δύο περιπτώσεις:

-         σε όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας και έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 και

-         με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν προσληφθεί από 1 Ιανουαρίου 1983 και μετά.

Υπενθυμίζουμε, ότι ως Κλάδος διεκδικούμε, μεταξύ άλλων, πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη ίση με το 80% του συνόλου των αποδοχών, όπως αυτές διαμορφώνονται στον χρόνο αποχώρησης του υπαλλήλου κ..λπ.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω, εκτιμά, ότι οι εν λόγω προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μερικής αναγνώρισης της αδιοριστίας (ν. 2084/92), αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς μας.

Είναι δεδομένη η βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ολοκλήρωση της αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του κλάδου.

 

 

 

Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

Νίκος Τσούλιας                                              Κώστας Μπόικος

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ στο συνταξιοδοτικό δασκάλων και καθηγητών

 

Σύνταξη στα 60 οι εκπαιδευτικοί

 

Σάρκα και οστά παίρνει τελικά η ευνοϊκή ρύθμιση για τη μείωση του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών.

 

Οπως είχε δημοσιεύσει στο βασικό της θέμα στις 10 Ιουνίου η «Ε», η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, μειώνεται κατά 5 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Ετσι, δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν διοριστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 60 ετών, αντί για 65 που ισχύει σήμερα, με αποτέλεσμα την αποχώρηση από το σχολείο σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε προχωρημένη ηλικία.

Η σχετική ρύθμιση συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».

Η μείωση κατά 5 χρονια του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών ήταν από τα βασικότερα αιτήματα της ΟΛΜΕ που τελικά έγινε δεκτό από τους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Φλωρίδη και Εργασίας Ροβέρτο Σπυροπουλο.

Η ΟΛΜΕ ζητεί επίσης να προστεθεί μια τροπολογία στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου η οποία είναι η εξής:

*«Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν 30 χρόνια υπηρεσίας αναγνωρίζονται μέχρι και 5 έτη ως συντάξιμη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Για την αναγνώρισή τους καταβάλλεται από τους ίδιους το ήμισυ των ασφαλιστικών εισφορών του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου και μόνο του ασφαλισμένου, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων».

Μετά την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής το καθεστώς συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών θα έχει δύο διαβαθμίσεις:

1. Οσοι έχουν διοριστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982 θα συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας με πλήρη σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 έτη υπηρεσίας.

. Οσοι έχουν διοριστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 θα συνταξιοδοτούνται με ανώτατο όριο ηλικίας τα 60 χρόνια (από 65 που ίσχυε) με πλήρη σύνταξη εφόσον έχουν 30 έτη υπηρεσίας.

Ο υπολογισμός της σύνταξης και στις δύο περιπτώσεις γίνεται με τριάντα τριακοστά πέμπτα. Η έξοδος απ' το σχολείο των εκπαιδευτικών σε ηλικία 60 ετών θα είναι προαιρετική. Οσοι παραμείνουν στο σχολείο μετά την ηλικία των 60 ετών θα έχουν ένα ποσοστό προσαύξησης στις συντάξιμες αποδοχές τους 4,5% για κάθε χρόνο.

 

Ο. ΛΙΑ.



 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2002



 

Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε

 

 Πίσω